| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi

O autorze

Napisz do mnie


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Poprawny CSS!

Wpisy z tagiem: berberys

sobota, 18 kwietnia 2015

Berberysy ożywiły się.

Berberys

Berberys

Berberys

Berberys

Berberys

wtorek, 24 marca 2015

Berberys wiosenno-jesienny.

Berberys

Berberys

Berberys

wtorek, 10 lutego 2015

Gdy spacerowałam w niedzielę w Dolinie Pięciu Stawów, zaczepiła mnie jedna starsza kobieta. Zaczęła zachwycać się krzewami z czerwonymi owocami przykrytymi śniegiem, które znalazła blisko ostatniego stawu. Powiedziała, że zrobiła im zdjęcie. Polecała mi je zobaczyć i sfotografować, więc poszłam tam z ciekawości i trafiłam na efektownie wyglądające berberysy w zimowej szacie.

Barberys

Barberys

Barberys

Barberys

wtorek, 22 października 2013

Robiąc zdjęcia jesiennym berberysom, zastanawiałam się, czy można wykorzystać ich owoce do nalewki. W bydgoskiej Doliny Pięciu Stawów rośnie dużo tych krzewów. Jedyna przeszkoda to kolce. Kiedyś czytałam w książce kulinarnej Macieja Kuronia pt. "Wina, miody, nalewki", że robi się wino berberysowe (kwaśnicowe), ale to dosyć skomplikowana sprawa. Dzisiaj na necie znalazłam łatwy przepis na berberysówkę. Potrzebne są: 1l spirytusu, 1kg owoców berberysu (zebranych po pierwszym przymrozku), 1 laska wanilii, 1/2 kg cukru, 3 dkg korzenia imbiru. Do słoja wrzucamy opłukane owoce berberysu, naciętą laskę wanilii oraz pokrojony w plasterki korzeń imbiru. Przyprawy wraz z cukrem dodajemy do owoców i wszystko zalewamy alkoholem. Zamknięte naczynie ustawiamy w ciepłym, nasłonecznionym miejscu na okres dwóch tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gęste sito i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna dojrzewać w ciemnym, chłodnym miejscu przez pół roku.

Berberys

Berberys

czwartek, 14 lutego 2013

Serduszko berberysowe :)

Berberys