O autorze

Napisz do mnie


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Poprawny CSS!

Blog > Komentarze do wpisu

Zdrowy bursztyn

W sierpniu w Ogrodzie Botanicznym UKW trafiłam na okres owocowania derenia jadalnego 'Jantarnyj'. Ta długowieczna i wartościowa odmiana została wyselekcjonowana przez prof. Swietłanę Walentynowną Klimenko z Ogrodu Botanicznego Ukraińskiej Akademii Nauk w Kijowie i wprowadzona do handlu w 1982 roku na Ukrainie. Jest to duży krzew lub małe niskopienne drzewko o wzniesionej koronie, dorastające do 3-5 m wysokości. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania i jest niezmiernie plenna. Z kilkunastoletnich drzew można zebrać do 30-40 kg owoców. Mają one owalny kształt i nietypową, jasnożółtą barwę oraz przezroczysty, jasny miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i szybko opadają z drzewa. Dojrzałe owoce są smaczne i nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Mają większą zawartość cukru niż odmiany o czerwonych owocach i równie dużo witaminy C (do 120 mg w 100 gramach świeżych owoców). Nadają się do robienia nalewek, wykwintnych dżemów, marmolad i galaretek. Poza tym posiadają właściwości lecznicze, wynikające ze składu chemicznego. Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują w nich garbniki, a także duże ilości witaminy P oraz sole mineralne. Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach, bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.

Dereń

Dereń

piątek, 26 stycznia 2018, fotoart-1
Komentarze
2018/01/27 13:02:41
Wyglądają zupełnie jak śliwki ;)
-
2018/01/27 14:53:00
Tylko miniaturowe :)
-
2018/01/28 21:16:40
Dereń z żółtymi owockami, w dodatku jadalnymi? Nigdy w zyciu bym się tego nie spodziewała. :)
-
2018/01/29 11:23:33
Też zaskoczył mnie widok żółtych owoców, choć wiedziałam od razu, że to dereń, ponieważ kiedyś wiosną fotografowałam kwiaty z ceikiem na tym drzewku. Poza tym do gałęzi była przypięta plakietka identyfikacyjna.